Wyszukaj

niedziela, 12 kwietnia 2015

Rosół po pakistańsku z jabłkiem




Kuchnie świata: Pakistan

Składniki:
(na 2-3 porcje)
  • włoszczyzna:
  • 1-2 sztuki marchwi,
  •  1-2 sztuki pietruszki - korzeń, 
  • pęczek naci pietruszki,
  •  20-30 g pora, 
  • 1/4 średniej wielkości selera

  • 2 udka z kurczaka
  • 1,5 litra wody
  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2-3 plasterki świeżego imbiru
  • 5-6 plasterków suszonego jabłka- opcjonalnie może być świeże jabłko
Przygotowanie:

1. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić w dużą kostkę, bądź plasterki, natkę poszatkować, czosnek wycisnąć
2. Zalać wodą i gotować, dodać liście laurowe, imbir i przyprawy. 
3. Gdy warzywa będą w pół miękkie, dodać udka
4. Gotować aż mięso będzie gotowe: miękkie i białe, pod koniec gotowania dodać jabłka i gotować jeszcze około 5-10 minut
5. Nalewać rosół do małych kokilek napełnionych makaronem, 
6. Obrać paseczki mięsa z udek i włożyć do rosołu, dekorować plasterkami marchewki i/lub natką pietruszki.


Smacznego:)










Zobacz także:


         Chicken Ramen          Rosół alla Pavese         Domowy rosół                Jajka marmurkowe