Wyszukaj

środa, 8 kwietnia 2015

Szarlotka krzemińska









Składniki:
(na dużą blachę)
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 opak. masła roślinnego - małe, ok. 250 g
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka + 1 żółtko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
Farsz:
  • 1-1,5 kg jabłek
  • cynamon- wedle uznania 1-2 łyżeczki
Dekoracja:
  • cukier puder do oprószenia
  • opcjonalnie lody waniliowe
Przygotowanie:

1. Mąkę przesiać przez sito i dodać pozostałe składniki 2. Szybko zagnieść ciasto. 3. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na godzinę. 4. Jabłka usmażyć aż do odparowania wody, którą odrobinę podlać aby się nie przypaliły. Często mieszać. 5. Formę posmarować odrobiną masła lub oleju, posypać tartą bułką. 6. Wyłożyć 2/3 ciasta, odkrawać od zmrożonej kuli plastry, rozgniatać lekko w dłoniach i wykładać w formie. 7. Na warstwę ciasta wykładać usmażone, wystudzone jabłka, posypać cynamonem 8.Resztę ciasta zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na jabłka. Piec: ok.40-50 minut w temperaturze 180*
Podawać na ciepło z lodami waniliowymi bądź na zimno, oprószoną cukrem pudrem.

Smacznego :)




Zobacz także:
Crumble z jabłkami Kruszonka ze śliwkami