Wyszukaj

czwartek, 2 kwietnia 2015

Ciasteczka wielkanocne SUGAR COOKIES





Składniki: 
  • 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej firmy Delecta
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • 50 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki cukru waniliowego firmy Delecta bądź opcjonalnie ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki ekstraktu cytrynowego firmy Delecta, bądź kilka kropli soku z cytryny
Dekoracja:
  • biała, żółta, pomarańczowa bądź czerwona masa cukrowa
  • kilka ziarenek czarnuszki bądź posiekana drobno czekolada - na oczka
Potrzebne będą:
  • 2 duże miski
  • wałek
  • foremki do wykrawania o kształcie jajka bądź szklanka
  • papier do pieczenia



Przygotowanie:

1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną,
2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
4. Dodać jajko oraz ekstrakt z wanilii oraz cytryny
5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie jajka, bądź szklanką
9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni

Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu.

Smacznego :)








Wielkanocne wypieki z DelectąWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V