Wyszukaj

środa, 8 kwietnia 2015

Naleśnikowe pappardelle w buraczkowo-śmietanowym sosie z prosciutto



Składniki:
(na 2-3 porcje)

Makaron naleśnikowy:

  • 8 żółtek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżka białego wina
  • szczypta soli
Sos:
  • 3 plasterki prosciutto
  • 10-15 cieniutkich plasterków buraka czerwonego
  • 3 plasterki szynki wiejskiej
  • 200 ml śmietany 30 %
  • pół łyżeczki łagodnego chrzanu żurawinowego
  • oliwa z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i różanym pieprzem
  • tymianek
  • sól 
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz cayenne
  • duży ząbek czosnku pokrojony w plasterki
  • posiekane liście świeżej bazylii
  • 5-10 g masła
Dekoracja:
  • tarty drobno żółty ser bądź parmezan
  • świeże liście bazylii


Przygotowanie:

Makaron:
1. Zmieszać wszystkie składniki mikserem do otrzymania gładkiej jednolitej masy
2. Smażyć cienkie naleśniki- ja użyłam patelni grillowej
3. Poczekać aż naleśniki ostygną
4. Kroić naleśniki na grube pasy- grubość pappardelle i układać na talerzu

Sos:
1. Buraczki pokrojone w cieniutkie plasterki usmażyć na oliwie z oliwek i maśle, posypać je solą, tymiankiem oraz pieprzem cytrynowym
2. Dodać szynkę, czosnek, prosciutto i posiekaną bazylię oraz pieprz cayenne smażyć jeszcze przez chwilę.
3. Odstawić z ognia i dodać śmietanę oraz chrzan żurawinowy
4. Postawić na małym ogniu dusić przez 3-4 minuty.
5. Gotowym sosem polać makaron naleśnikowy.

Podawać na ciepło posypane serem i świeżymi liśćmi bazylii.

Smacznego :)