Wyszukaj

niedziela, 19 kwietnia 2015

Krewetki w sosie pomidorowo-kokosowym z brązowym ryżem



Kuchnie świata: Azja

Składniki:
(na 2 porcje)

  • 2 torebki ryżu brązowego
  • pęczek szczypiorku
  • pół pomidora
  • 16-18 krewetek
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy w proszku
  • szczypta imbiru w proszku
  • szczypta curry w proszku
  • 1 suszona papryczka chilli
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki masła

Przygotowanie:

1. Na patelnię wlać przecier pomidorowy, dodać sól, pieprz oraz cukier, zagotować. Gotować tak przez około 10-15 minut na małym ogniu.
2. Po tym czasie dodać chilli oraz mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut.
3. Na drugiej patelni podsmażyć przez około 1-2 na maśle: posiekany szczypior oraz pokrojony w kosteczkę pomidor dodać wyciśnięty czosnek, curry, imbir oraz kurkumę
4. Dodać krewetki- delikatnie je posolić. Smażyć po 2 minuty na każdej stronie.
5. Przełożyć krewetki z przyprawami do sosu. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 2 minuty.
6. Podawać z brązowym ryżem przyozdobione posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego :)