Wyszukaj

piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasteczka kawowe jajeczka




Składniki:
  • 250 g mąki pszennej (2,5 szklanki) plus dodatkowe pół szklanki w razie czego do podsypania podczas wałkowania 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru (1,5 szklanki)
  • 50 g szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki zmielonej kawy

Dekoracja: 
  • biały lukier
  • sos czekoladowo-kawowy: Zmieszać ze sobą dokładnie następujące składniki:
- 3 kosteczki deserowej czekolady- rozpuszczonej w kąpieli wodnej
- łyżka wódki
- pól łyżeczki kawy

Aplikować za pomocą pędzelka z płaskim włosiem na polukrowane ciasteczka



Potrzebne będą:
  • 2 duże miski
  • wałek
  • foremki do wykrawania o kształcie jajeczka, bądź szklanka
  • papier do pieczenia
  • płaski pędzelek


  • Przygotowanie:

    1. W pierwszej misce połączyć ze sobą mąkę, sól, sodę oczyszczoną,
    2. W drugiej misce połączyć masło, cukier puder, cukier.
    3. Wymieszać aż masa będzie miała konsystencję masła
    4. Dodać jajko  oraz cukier waniliowy z kawą
    5. Połączyć składniki z pierwszej oraz drugiej misy i wszystko razem połączyć/ugnieść ciasto
    6. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-45 minut
    7. Po tym czasie ciasto wyjąć na stolice, obficie podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2-3 mm.
    8. Wykrawać ciasteczka foremką o kształcie jajeczka, bądź szklanka
    9. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.


    Piec: 6-9 minut w temperaturze 190 stopni

    Dekorować ciasteczka po ich ostudzeniu.

    Nakładać ciepły lukier na ciasteczka następnie, gdy wyschnie dekorować za pomocą polewy czekoladowo-kawowej i za pomocą pędzelka- pryskać polewę pędzelkiem- bądź ostrożny/a,  by nie ubrudzić ścian :P

    Smacznego :)





Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki