Wyszukaj

czwartek, 9 kwietnia 2015

Pieczone jabłka z bezą faszerowane malinami




Składniki:
(na 2 sztuki)

  • 2 duże jabłka
  • 2 małe garstki świeżych malin- bądź mrożonych- muszą być jednak przed pieczeniem uprzednio całkowicie odmrożone
  • 2 łyżki frużeliny bądź konfitury malinowej
  • 2 białka
  • 120 g cukru pudru
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki octu winnego
Dekoracja:
  • suszone maliny, rozdrobnione na czerwony puder
  • cukier puder 
  • opcjonalnie frużelina
Potrzebne również będą:
  •  kokilki sufletowe

Przygotowanie:

1.Jabłka umyć, odkroić górę i wydrążyć ogryzek i trochę miąższu ze środka. Jabłka włożyć do kokilek sufletowych.
2. Do otworka włożyć maliny i po łyżce frużeliny/konfitury
3. Przygotować bezę: Ubijać białka mikserem, dodawać po jednej łyżce cukru pudru, dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet.
4. Gotową bezę położyć na jabłku- można użyć szprycy bądź rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki bądź okrągłej tylki.

Piec: Około 1-1,5 h w temperaturze około 130-150 stopni, Aż jabłko zmięknie, a beza się zarumieni. Uwaga jeśli podasz jabłko na ciepło beza będzie mięciutka- piankowa- jeśli zależy nam bardziej na bezie suchej i chłodnym pieczonym jabłku. suszymy bezę przez co najmniej 2-4 h przed podaniem w wyłączonym piekarniku.

Posypujemy cukrem pudrem i suszonymi owocami, bądź polewamy frużeliną. Na zdjęciach jabłka w obu wersjach.
Podajemy w kokilkach, bądź ostrożnie wyjmujemy jabłka i podajemy na talerzykach deserowych.


Smacznego :)




Zobacz także:

Jabłka duszone w malinach Pavlova mięta-czekolada Babany grillowane z chilli Pavlova Beza-Krówka