Wyszukaj

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zielone Crunchy






Składniki:
(na 1 porcję)

  • około 6-7 łyżek płatków owsianych
  • 1,5 łyżki miodu
  • 6-7 łyżek jogurtu naturalnego- ja użyłam 1,5%
  • garstka liści świeżej bazylii
  • garść roszponki
  • 1 banan
  • mała garstka posiekanych drobno pistacji- opcjonalnie 4 kropelki zielnego barwnika w żelu
Dodatkowo potrzebne będą:
  • blender/blender ręczny
  • miska z wysokimi ściankami

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane połączyć z miodem bardzo dokładnie, podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią a miód całkowicie w nie wsiąknie.
2. Do przygotowanej szklanki/słoiczka wkładać 1-2 łyżki uprażonych płatków na spód i pozwolić im wystygnąć. Nasze Crunchy gdy ostyga staje się twarde i chrupiące.
3. Resztę Crunchy połączyć z drobno posiekanymi pistacjami i/lub z zielonym barwnikiem spożywczym,zostawić do ostygnięcia. Ta część Crunchy będzie potrzebna do ozdoby.
4. Liście bazylii, roszponki dokładnie umyć i włożyć do misy o wysokich ściankach.
5. Dodać jogurt oraz banan podzielony na mniejsze części. Wszystkie składniki połączyć na gładką masę przy użyciu blendera. Opcjonalnie można dodać kilka kropli barwnika spożywczego jeśli chcemy intensywniejszy zielony kolor. U mnie wystarczyły intensywnie zielone liście.
6. Gotową masę przekładać na warstwę Crunchy.
7. Na zieloną warstwę kładziemy zielone Crunchy z pistacjami bądź zabarwione barwnikiem.

Smacznego :)





Zobacz także:




Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!