Wyszukaj

niedziela, 15 marca 2015

Kruszonka ze śliwkami last minute




Składniki:
( na tortownicę 18-22 cm)


  • przepołowione śliwki bez pestek 100-200 g
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g miękkiego masła
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
Do dekoracji:
  • cukier puder
Przygotowanie:

1. Przesiać mąkę. Wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon i miękkie masło- najlepiej ręką. Nie wyrabiamy jednak jednolitej masy a staramy się tak połączyć masło z reszta składników by powstały małe grudki/ wiórki ciasta- kruszonka.
2. Połowę gotowej kruszonki wsypujemy na spód tortownicy, następnie układamy śliwki i przysypujemy pozostałą częścią kruszonki. 

Piec: około 15-25 min w temperaturze 180 stopni

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)