Wyszukaj

niedziela, 10 maja 2015

Karczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami i zapiekanym awokado podany z majonezem cytrynowym



Karczek w ziołach z karmelizowanymi cebulkami,  zapiekanym plastrem awokado z jajkiem przepiórczym, podany z majonezem cytrynowym i ziemniaczkami z wody. Jak dla mnie pyszności, ale oceńcie sami :)

Składniki:
(na 2 porcje)

Karczek w ziołach:

  • 2 plastry karczku- każdy po około 3-4 cm
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka majeranku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu 
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka czosnku kolorowego
  • łyżka oliwy z oliwek- ja użyłam z liściem laurowym i czerwonym pieprzem
Awokado z jajkami przepiórczymi:
  • 2 plastry awokado
  • 2 jajka przepiórcze
  • kilka drobnych listków świeżego rozmarynu
  • odrobina pieprzu cayenne
  • odrobinka soli
Ziemniaki z wody:
  • ziemniaczki średniej wielkości- ilość dowolna, do zdjęcia użyłam 1 ziemniaczka; może być przy większym apetycie na porcję do 2-4 sztuk ziemniaczków.
  • szczypta soli
Majonez cytrynowy
  • majonez- 2 łyżki, ja użyłam majonezu firmy Winiary- smak majonezu i jego jakość będą miały znaczenie dla smaku.
  •  3/4 łyżeczki soku z cytryny
Karmelizowane cebulki:
  • Małe cebulki 4-6 sztuk
  • łyżeczka cukru
  • odrobina masła około 1/4 łyżeczki
Dekoracja: 
  • liście świeżej melisy- użyłam tylko do dekoracji- delikatnie je przetrzymałam zasuszone na krzaczku by uzyskały różowawy kolor

Przygotowanie:

Karczek:

1. Przygotować marynatę: połączyć oliwę z oliwek, tymianek, majeranek, sól, pieprz, papryki, czosnek oraz cukier
2. Natrzeć dokładnie z obu stron karczek i marynować przez około 30 minut do godziny
3. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy z obu stron po kilkanaście minut, aż karczek będzie miękki i soczysty. Ja użyłam patelni grillowej, ale zwykła będzie równie dobra.

Ziemniaczki:

1. Ziemniaczki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie

Awokado:

1. Awokado pokroić na pół a następnie w plastry, by na środku został otwór. Nie obierać awokado ze skórki
2. Plastry awokado układamy na blachę wyłożoną folią aluminiową
5. W dziurkę od awokado wbijamy po jednym przepiórczym jajeczku
6. Posypujemy solą, pieprzem cayenne oraz układamy listki świeżego rozmarynu.

Piec: w temperaturze 200 stopni, aż jajeczko się zetnie.

Karmelizowane cebulki:

1.Cebulki podsmażyć na małym ogniu na złoto na maśle przez kilka minut od czasu do czasu przewracając je na drugą stronę.
2. Gdy cebulki się zarumienią i odrobiną zmiękną dodać cukier. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się roztopi i skarmelizuje cebulki.

Majonez cytrynowy:

1. 2 łyżki majonezu połączyć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej konsystencji
2. Układać na talerzu.

Można udekorować listkiem różowej melisy.

Wszystkie składniki dania układać na talerzu.

Smacznego :)




Zobacz także:


Polędwiczka z gorącymi wiśniami        Kurczak w musztardzie z pestkami dyni