Wyszukaj

niedziela, 24 maja 2015

Gruszka Goplany duszona w czerwonym winie z nadzieniem fudge o smaku czekolada-pistacja





Już za chwilkę Dzień Matki...Jeśli chcecie sprawić ukochanej osobie niespodziankę to jest to idealny prezent, który pokaże, iż naprawdę Wam zależy. Gorąca gruszka duszona w winie z pysznym nadzieniem Fudge o smaku czekoladowo- pistacjowo -orzechowym z nutką żurawiny. Do tego schłodzona śmietanka i płynna gorzka czekolada opatulona w pistacjach i chilli. Ta gorzka czekolada, to ulubiona czekolada mojej mamy, dlatego tak miło mi robić desery, Ciekawe co dobrego Wy przyrządzicie dla swoich mam. Do dzieła, gotujemy :)


Składniki:
(na 2 porcje)

Masa Fudge-nadzienie gruszki:
(na 2-4 gruszki- w zależności od wielkości gruszki)


  • 280 g cukru
  • 80 ml kremówki
  • 3 łyżki świeżo parzonej kawy
  • 10 g gorzkiej czekolady Goplana
  • 20 ml wina czerwonego pół słodkiego
  • 30 g masła
  • łyżeczka soli
  • 60 g czekolady pistacjowej nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki rozkruszone na wierzch 
  • 30 g czekolady złoty orzech nadziewanej marki Goplana plus 2 tabliczki posiekane na wierzch
  • 2 garstki żurawiny suszonej na wierzch
Gruszki w winie:
  • 2 gruszki
  • 2 szklanki wina czerwonego pół słodkiego
  • laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 goździki
  • szczypta imbiru
Dekoracja:
  • 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji
  • garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno
  • łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania 
  • dwie szczypty chilli w proszku
  • 2 paseczki suszonej bądź świeżej papryczki chilli- ja użyłam suszonej
  • chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy na płasko- należy odczekać aż czekolada ostygnie, a następnie delikatnie odkleić chipsa od papieru.
Dodatkowo potrzebne będą:
  • mikser
  • miseczka
  • brytfanna na fudge
  • papier śniadaniowy
  • garnuszek
  • garnuszek do kąpieli wodnej
  • łyżka lub szpatułka do mieszania składników
  • łyżka, szczypce do sałatek- coś czym będzie wam wygodnie obracać gruszkę by się upewnić, że jest już na tyle czerwona ze wszystkich stron.


Przygotowanie:

Masa Fudge-nadzienie gruszki:


1. Czekoladę posiekać
2. Cukier, kawę, kremówkę, wino wymieszać dokładnie; odstawić na 15 minut, a następnie zagotować.
3. Dodać masło, gotować mieszając na małym ogniu
4. Odstawić dodać posiekaną czekoladę gorzką, pistacjową i złoty orzech oraz szczyptę soli
5. Mieszać, aż czekolada się rozpuści
6. Postawić znów na gazie i podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje
7. Przełożyć do foremki wyłożonej pergaminem, ostudzić w temperaturze pokojowej.
8. Na wierzch położyć posiekane czekolady pistacjową i złoty orzech oraz suszoną żurawinę
9. Włożyć na 1-2 godziny do zamrażalnika, następnie przełożyć do lodówki.
10. Gotowym i schłodzonym Fudge nadziewać gruszkę. Po 3-4 łyżki na gruszkę w zależności od jej wielkości.

Uwaga: Nadzienie musi być odpowiednio schłodzone by była możliwość nadziewania i postawienia jeszcze ciepłej gruszki. Gdyby masa była płynna, gruszki nie dało by się nadziać w taki sposób.
Gdy przekroimy gruszkę nadzienie pod wpływem jej ciepła będzie już w postaci płynnej, pozostanie jednak w środku do czasu jej rozkrojenia :)



Gruszka w winie:

1. Gruszkę umyć, odciąć spód i wydrążyć, usuwając gniazdko nasienne, tak jak pokazane jest to na zdjęciu, zostawiając po kilka milimetrów gruszki na ściankach.



 2. Obrać dokładnie gruszkę, zachowując jej ogonek


 4. W małym garnuszku podgrzać wino razem z przyprawami.
5. Wstawić gruszki do gotującego się wina i dusić aż gruszki uzyskają piękny czerwony kolor ze wszystkich stron, w razie potrzeby w czasie duszenia należy delikatnie obrócić gruszki.
6. Gotowe gruszki wyjąć i odrobinę ostudzić. Zależy nam by były lekko ciepłe by masa fudge roztopiła się pod wpływem ciepła gruszki i wymieszała się z płynną czekoladą.
7. Ostudzone delikatnie gruszki nadziewać schłodzoną masą fudge.
8. Przykryć spód gruszki  małymi wafelkami/andrutami i stawiać na talerze delikatnie posmarowanym czerwonym winem, w którym dusiliśmy gruszki.



Dekoracja:

1. Dekorować  czekoladą gorzką rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Polać również ogonek, ale nie zakrywać całej czerwieni gruszki. Można delikatnie polać bardzo małą stróżką czekoladą w kilku miejscach na talerzu by wytworzyły się ciekawe delikatne ozdoby.
2. Posypać od góry począwszy od ogonka pistacjowym proszkiem i odrobiną chilli w proszku
3. Ubitą mocno schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem
4.  mocno schłodzoną śmietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli.


Smacznego :)













Zobacz także:




                                  Jabłka duszone w malinach              Banany grillowne z chilli



Wpis bierze udział w akcji:

Z czekoladową nutą