Wyszukaj

piątek, 22 maja 2015

Zapiekane pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią




Pieczone pomidory mogą być przystawką, śniadaniem, kolacją dodatkiem do większych dań głównych w tym mięs i ryb, ale także mogą być składnikiem sosów czy musów do tart. Zamiast kupować gotowe przeciery pomidorowe do zup, możemy w jeden wieczór upiec pomidory i na następny dzień mamy pyszny przecier do sosu bolońskiego, czy podstawę sosu do domowej pizzy. Lista inspiracji i możliwości jest nieograniczona a przygotowanie bardzo proste i szybkie.


Składniki:
( dla 4-5 osób i więcej)

  • Pomidory czerwone z szypułkami, ja użyłam 12 sztuk
  • łyżeczka czosnku kolorowego-bądź zwykłego
  • łyżeczka lubczyku
  • duża szczypta soli
  • duża szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • oliwa z oliwek- ja użyłam oliwy z pieprzem czerwonym i rozmarynem
Dekoracja:
  • pól dużej kulki sera typu mozzarella
  • liście świeżej bazylii


Przygotowanie:

1. Pomidory umyć i wstawić do brytfanny.
2. Posypać przyprawami, równomiernie skroplić oliwą z oliwek i wstawić do nagrzanego piekarnika

Piec: 1-2 h w temperaturze 180-200 stopni.

Podawać na ciepło od razu po wyjęciu z piekarnika. Podawać z plasterkami mozzarelli i świeżą bazylią








Zobacz także: