Wyszukaj

poniedziałek, 4 maja 2015

Kawa żołędziówka- recenzja





Opis+recenzja:

Kawa żołędziówka. Jest to zdrowszy bezkofeinowy substytut kawy zawierającej kofeinę.
Kawa ta była słynna w naszym kraju już za czasów szlacheckich, popularność odzyskała w czasie oraz po wojnie, a także  w okresach międzywojennych z powodu wstrzymania importu kawy z zagranicy.
Dziś przeżywa swój ogromny renesansowy powrót wśród osób interesujących się żywnością eco.

W smaku przypomina bardziej kawę zbożową, tak zwaną przez nas już potocznie od marki Inkę, niż zwykłą kawę ziarnistą.
 W jej skład wchodzi również kardamon, imbir ,cynamon czy goździki, przez co napój ma bardziej konkretny ale i intensywniejszy aromat niż Inka.  Nie przeszkadza on jednak i jest dość łagodny, przypomina bowiem łagodny smak piernika. Jest idealnym trunkiem na zimowe i wiosenne czy jesienne chłodne wieczory. Dodatki smakowe idealnie uzupełniają naszą potrzebę smakową przypadającą na okres Świąt Bożego Narodzenia, właśnie przez wspomnianą powyżej piernikową nutkę. Dla osób nie przepadających za wspomnianymi wyżej przyprawami i ich intensywnością nie będzie dobrym wyborem, chyba, że pójdą o krok dalej... i skorzystają z własnej wyobraźni bądź z naszych rad na przepisy, które pokażą jak delikatnie załagodzić ów smaki, także bez obaw czytaj dalej.

Producent:

 Jej producentem jest firma Dar Natury, która nakłada na etykiecie silne nacechowanie produktu na tradycję poprzez hasła na etykiecie: żywność naszych przodków. Co niewątpliwie jest prawdą. Daje nam również poczucie, że wybieramy produkt, który przybliży nas do sfery bardzo trendy w dzisiejszych czasach, a mowa tutaj o strefie: ECO, produkt bowiem zawiera certyfikat ekologiczny. Firma Dar Natury, informuję również, iż wszystkie surowce użyte do wykonania ich produktów zbierane są z pól i lasów pochodzących z obszaru Nadleśnictwa Rudka, promując tym samym swój region. I to zasługuje na ogromny plus i szacunek dla danej marki.

Szata graficzna opakowania:

Przypominająca stare opakowania produktów, z czasów powojennych. Duża oszczędność szaty graficznej. Modna kolorystyka i odniesienie do stylu eco poprzez wykorzystanie tła papieru z recyklingu. Motywem graficznym jest rysunek przypominający szkic odręczny białą pastelą/ kredą.
Kolory stonowane: beże, brązy, biele.
Logo: kolory zielone, motyw drzewa idealne dopełnienie ekologicznego przesłania marki.

Etykieta-czyli informacje od producenta dla konsumenta:

Kawa z żołędzi jest napojem prozdrowotnym. Nie zawiera kofeiny ani żadnych innych alkaloidów. Jest napojem wzmacniającym, daje uczucie sytości, wzmacnia żołądek, wątrobę i śledzionę. Reguluje pracę całego układu pokarmowego. Polecana jest do picia jako napój ogólnie wzmacniający i energetyzujący.
Zalecana jest przy kuracjach odchudzających gdyż pita na czczo likwiduje uczucie głodu.

Kawa obok herbaty jest podstawowym napojem pitym na co dzień. W dawnych czasach w Europie nie znano pitej dziś kawy wykonywanej z nasion kakaowca. Do wyrobu napoju w charakterze kawy używano różnych dostępnych surowców. Jednym z najbardziej znanych były nasiona dębu. Kawa z nasion dębu w Europie środkowej i wschodniej lokalnie była wykorzystywana jeszcze do niedawna. Nasza firma wiernie odtworzyła metody wyrobu kawy z żołędzi, aby mogli Państwo przygotować z niej zdrowy i smaczny napój, tak jak czynili to nasi przodkowie.


Skład:

  • Prażone żołędzie 98,5 %
  • kardamon
  • imbir
  • cynamon
  • goździki

(w różnych proporcjach)

Sposób użycia:

Jedną czubatą łyżeczkę kawy w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 2-3 minuty. Odstawić na 5-10 minut, przelać do filiżanek. Można dodać mleko lub śmietankę lub posłodzić wg upodobań.

Cena: 9,70 zł za 200 gram netto





Podsumowanie:

Dla kogo:

  • dla zbyt często pijących kawę jednocześnie z dużymi niedoborami magnezu, 
  • dla dzieci
  • dla odchudzających się
  • dla wzmocnienia organizmu
  • dla mających problemy ze: śledzioną, wątrobą żołądkiem, układem pokarmowym, czy dla tych którzy nie chcą owych problemów mieć w przyszłości
  • dla uwielbiających nowości/ciekawostki
  • dla aktywnych fizycznie/ prowadzących zdrowy tryb życia
  • dla popierających polski rynek oraz rodzime produkty


Kawa jest idealnym zamiennikiem dla osób będących na diecie bezkofeinowej bądź odchudzającej:

  • Pijąc kawę na czczo nie odczułam zbyt intensywnego poczucia najedzenia. Ale zdecydowanie zjadłam mniejszy posiłek, więc jestem w stanie podpisać się pod tym stwierdzeniem producenta. Świadoma jednak tego jak działa nasz mózg i czym jest efekt placebo nie jestem w stanie jednoznacznie stwierdzić, czy  to kawa czy mój mózg sprawił, że tak właśnie się zadziało.
  • ma wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych

Cena: 

  • Nie jest wygórowana. Jest bardzo dobra jak na opakowanie o zawartości aż 200 g. Jest to cena zbliżona do ceny zwykłej kofeinowej kawy, w zamian natomiast niesie same pozytywy dla zdrowia i samopoczucia, w tym co dla mnie ważne nie wypłukuje magnezu z organizmu jak to niestety dzieje się w przypadku zwykłej kawy.

Walory smakowe:

  • Jest przyjemna w smaku, o delikatnym piernikowym aromacie, chodź dla osób nie przepadających za piernikowymi przyprawami może być postrzegana jako mocno aromatyczna.
  • Najlepiej przestrzegać sposobu parzenia kawy zaproponowanego przez producenta na opakowaniu i parzyć kawę poprzez gotowanie jej z wodą a nie zaparzanie jak w przypadku zwykłej kawy. Nie jestem fanem zbyt dużej ilości mleka dodanego do tego typu produktu. Kawa gotowana w mleku zamiast wodzie jest dla mnie osobiście troszeczkę mdła, lecz mleko dodane do zaparzonej w wodzie kawy smakuje idealnie.
  • By pozbyć się drobinek z kawy możemy użyć przy przelewaniu kawy małego sitka.
  • Kawa idealnie smakuje z cukrem-chodź nie jest to konieczne ponieważ kawa nie ma tak intensywnie gorzkiego posmaku jak jej kuzyn z nasion kawowca.
  • Dobraną parą będzie dodane: mleko bądź śmietanka które załagodzą piernikowy posmak kawy w bardzo skuteczny sposób.
  • Kawa rożni się smakowo od kawy kofeinowej, przypomina w smaku Inkę
Walory wizualne oraz zapachowe:
  • sypana, zmielona, nie wymaga mielenia
  • kolor kawy, ciemny podpalany brąz, jasny heban
  • kolor zaparzonej kawy: przypominający kawę kofeinową
  • kolor kawy z mlekiem: nie różni się z wyglądu od normalnej kawy
  • zapach: wyczuć się da przyprawy, dominantą w mojej kawie był niewątpliwie cynamon, pozostałe wymienione przyprawy również dało się wyczuć smakowo.
  • od razu po zaparzeniu i nalaniu mleka widać małe drobinki unoszące się na powierzchni kawy, Są to przyprawy, powinny one opaść jak przy normalnej kawie mielonej/zaparzanej po kilku minutach, nie przeszkadzają one jednak w smaku.

Marka:

  • odniosłam bardzo pozytywne wrażenie; marka promująca styl eco, zdrowy tryb życia i jedzenia oraz polskie, rodzime tradycyjne produkty za co największy plus :)
Dostępność:
  • sklepy ze zdrową żywnością/żywnością eco
  • sklepy online

Konkluzja:

Dla mnie super w czasach diety bezkofeinowej, udało mi się przeżyć bez poczucia braku kawy z kofeiną, nie zamieniłam jej jednak na stałe, ale czasem do niej wracam już jako forma pysznego deseru, ciekawostki na spotkaniach z przyjaciółkami bądź jako forma zmiany w codziennym piciu kawy. Polecam!





Zobacz także proponowany przepis:




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz