Wyszukaj

sobota, 9 maja 2015

Szarlotkowo-jogurtowe Crunchy o smaku pieczonego jabłka


Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…warto rozpoczynać nimi dzień i stworzyć swoje małe, zdrowe działo sztuki, które dzięki jogurtowi naturalnemu, jabłkom  i płatkom owsianym z miodem da nam siłę, energię i pozytywnie nastawi nas na cały dzień :)

Składniki:
(na 1 porcję)

  • 20 g płatków owsianych
  • łyżka miodu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego, ja użyłam 1,5%
  • gałązki świeżej mięty
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • pół łyżeczki cukru-jeśli jabłka są za kwaśne- jeśli są słodkie-ominąć ten krok
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane połączyć z miodem bardzo dokładnie i i podgrzewać na patelni, aż płatki się zarumienią a miód całkowicie w nie wsiąknie.
2.Do przygotowanej szklanki/słoiczka wkładać uprażone płatki na spód i pozwolić im wystygnąć. Nasze Crunchy gdy ostyga staje się twarde i chrupiące
3. Jabłko umyć, obrać i pokroić w kosteczkę.
4. Pokrojone w kosteczkę jabłka podgrzewać z odrobiną wody na patelni do momentu aż zmiękną. Posypać cynamonem i cukrem jeśli jest taka potrzeba.
5. Na crunchy nakładać 4 -5 łyżek jogurtu
6. Na warstwę jogurtu nakładać jabłka, następnie cienką warstwę crunchy oraz na wierzch 1-2 łyżki jogurtu naturalnego.

Całość ozdobić jabłkami i gałązkami świeżej mięty

Smacznego :)


Zobacz także:





Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!