Wyszukaj

wtorek, 5 maja 2015

Mini Brownies z masą krówkową




Składniki:
(na około 12-15 sztuk)

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 225 ml mleka
Nadzienie:
  •  po 2-3 łyżeczki  kajmaku/masy krówkowej z puszki na poszczególne Mini Brownie
Dekoracja:
  • kakao do oprószenia
Dodatkowo potrzebne będą:

  • miska o wysokich ściankach
  • mikser
  • miska
  • łyżka do nakładania ciasta
  • 12-15 sztuk papilotek
  • foremki do babeczek
  • ubijaczka


Przygotowanie:

1. Do misy przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. W drugiej misy o wysokich ściankach zmiksować jajka z olejem, aż powstanie pienista masa.
3. Powoli ubijaczką wymieszać masę jajeczną z mlekiem
4. Dodać wymieszane sypkie składniki z pierwszej misy i dokładnie wymieszać mikserem na małych obrotach
5.Wypełnić masą foremki wyłożone papilotkami.
6. Na środek każdej masy położyć po 2-3 łyżeczki masy krówkowej i pozwolić by po części się zatopiła w cieście.

Piec: 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Podawać na ciepło bądź ostudzone.
Posypać odrobiną kakao dla dekoracji.

Uwaga: Tylko bardzo dokładnie ostudzone Brownie da się wyjąć z papilotki, by ciasto idealnie odeszło od niej. Jak widać na załączonych zdjęciach, które były zrobione od razu po wyjęciu z piekarnika, brzegi mogą troszkę się naderwać gdy próbujmy zdjąć papilotki na ciepło.  U nas pazerność i kajmakowy szał opanował nas do reszty i nie mogliśmy się powstrzymać by z pierwszą partią poczekać aż ostygną. Zawsze jednak dla gości można podać je na ciepło w papilotkach jak babeczki, bądź ostudzone bez nich.

Smacznego :)





Zobacz także:






Przepis bierze udział w akcji:

Wiosenne słodkości!