Wyszukaj

czwartek, 21 maja 2015

Crumble z rabarbarem





Składniki:
( na 2 porcje)

Crumble-kruszonka:

  • 100 mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła 82%
  • szczypta cukru waniliowego
nadzienie:
  • 1 do 2 łodyg rabarbaru
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 10-20 ml wody
dekoracja:
  • 3 malutkie łyżeczki śmietany 36% - ubitej delikatnie- dla każdej porcji
  • listki mięty
  • dla każdej porcji: różowy rabarbar- 3 plasterki z końcówki rabarbaru o najmocniejszym kolorze- przygotowujemy je razem z rabarbarem do nadzienia uważając by nie rozmiękł za bardzo- w razie potrzeby wyjąć wcześniej z patelni by plasterki zachowały swoją formę.

Przygotowanie:

Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki.

Rabarbar umyć i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni dusić rabarbar z cukrem, cynamonem na odrobinie wody aż zmięknie.

Przełożyć rabarbar do kokilek, na rabarbar nakładać kruszonkę aż po brzegi.

Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni

Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje: różowy rabarbar, śmietanę oraz listki świeżej mięty.


 Możemy posypać Crumble cukrem pudrem bądź podawać z lodami waniliowymi.

Smacznego :)





Zobacz także: