Wyszukaj

środa, 13 maja 2015

Frytki z selera o smaku orientalnym




Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 duży seler
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 łyżeczki garam masala
  • 1-2 łyżeczki tandoori
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki- można również użyć jako zamiennika oleju sezamowego; bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: 

1.Selera obrać, umyć i osuszyć.
2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około 5mm szerokości.
3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie.
4. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba.


Piec: Około 20-45 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)



Zobacz także: