Wyszukaj

czwartek, 7 maja 2015

Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna





Składniki:
(na 1-2 porcje)

  • 2 buraki czerwone
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • woda około 1-2 szklanki
  • 300 ml kefiru dobrze schłodzonego
  • 1 duży banan
  • łyżeczka soku z cytryny
Dekoracja:
  • Kleks zrobiony z koktajlu awokado- po przepis kliknij w małe zdjęcie na dole postu pod znakiem zobacz także: Koktajl awokado-banan-limonka
Dodatkowo potrzebne będą:
  • misa o wysokich ściankach 
  • blender ręczny
  • bądź blender

Przygotowanie:

1. Do garnuszka włożyć buraki, przyprawy oraz cukier i zalać całość wodą tak by woda przykrywała całe buraki.
2. Gotować buraki aż do miękkości, woda zabarwi się na mocny intensywny kolor- jak do barszczu czerwonego, woda zmniejszy swoją objętość ponieważ duża jej część wyparuje podczas gotowania. Ostudzić.
3. Włożyć do blendera bądź w misie o wysokich ściankach zblendować  kefir razem z bananem oraz sokiem z cytryny.
4. Dodać przestudzoną wodę z buraków- około pół do 3/4 szklanki.
5. Wszystko razem dokładnie wymieszać przy pomocy blendera.

Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić. dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z nich placuszki buraczkowe :)

Smacznego :)



Zobacz także: