Wyszukaj

piątek, 29 maja 2015

Jajko po benedyktyńsku na szparagach z wody






Składniki:


  • kilka sztuk szparagów zielonych
  • 1 jajko
  • mieszanka: kiełki fasolki mung, cieciorki i soczewicy
  • odrobina octu- kilka kropli- ocet przyspiesza ścinanie się białek jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • kilka sztuk serka Apetina z chilli do dekoracji-opcjonalnie

Przygotowanie:

1. Szparagi gotować w osolonej wodzie przez kilka minut 5-10 minut- do czasu aż szparagi zmiękną odrobinę.
2. W małym rondelku ugotować wodę, osolić, dodać ocet.
3. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i łyżką zamieszać wodę tak by wytworzył się wir/lej wody. 
4. Szybko rozbić jajko i delikatnie z jak najniższej odległości od wody wlać jajko do wiru.
5. Gotować około 2-3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie nadal płynne.
6. Jajko układać na szparagach.
7. Podawać z kiełkami i serkiem z chilli.

Smacznego :)





Zobacz także: