Wyszukaj

niedziela, 17 maja 2015

Frytki z selera z czosnkiem



Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 duży seler
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki  bądź obejść się bez tłuszczów- frytki bez oliwy będą suchsze
  • sól i pieprz do smaku
  • 1- 2 łyżeczki tymianku
  • szczypta kolorowego czosnku w proszku- może być tez zwykły czosnek
  • jedna cała główka czosnku

Przygotowanie: 

1. Selera obrać, umyć i osuszyć.
2. Pokroić najpierw w plastry, a następnie w wąskie wagoniki, około 5 mm szerokości.
3. Rozłożyć na blasze posypać wszystkimi przyprawami i polać oliwą z oliwek. Przemieszać frytki rękoma by przyprawy wtarły się w warzywo równomiernie.
4. Po środku położyć główkę czosnku i piec razem z frytkami
5.. W połowie pieczenia, szpatułka obrócić frytki i skroplić odrobiną oliwy jeśli będzie taka potrzeba. Jeśli czosnek jest już bardzo miękki, należy go wyjąć. Jeśli nie, pozostawić w piekarniku do końca czasu pieczenia, uważając by się nie spiekł i nie wysuszył.

Piec: Około 20-45 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego:)



Zobacz także:


                     Frytki z selera o smaku orientalnym            Faszerowane pieczone ogórki