Wyszukaj

piątek, 15 maja 2015

Razowe Tagliatelle w sosie pieczarkowym z roszponką




Składniki:
(na 2 porcje)

  • 250 g makaronu razowego typu Tagliatelle
  • 200 g śmietany 36%
  • 1 ząbek czosnku- wyciśnięty
  • 4 duże pieczarki
  • łyżka masła
  • szczypta kolendry
  • odrobina liści świeżej bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe
  • opcjonalnie garść świeżych, młodych liści roszponki- nie używaj roszponki jeśli jest stara, zwiędła, bądź jeśli długo leżała otwarta w lodówce, smak dania będzie wtedy gorzki.
Dekoracja:
  • świeże liście roszponki
Przygotowanie:

1. Liście roszponki umyć i osuszyć.
2. Pieczarki wyczyścić, obrać i pokroić w plasterki.
3. Na patelni rozpuścić masło i smażyć pieczarki na małym ogniu aż zmiękną i się zezłocą.
4. Podczas smażenia dodać czosnek, kolendrę, liście bazylii. sól, pieprz. W połowie smażenia dodać pomidorki koktajlowe.
5. Gdy pieczarki i pomidorki będą gotowe zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać by smaki się połączyły.
6. Postawić na moment na bardzo małym ogniu.
7. Ugotować makaron wedle zaleceń na opakowaniu.
8 Makaron układać na talerzu,zrobić z niego gniazdko i do środka nakładać sos. Do sosu można opcjonalnie dodać garść roszponki i wymieszać- już nie podgrzewając na ogniu dania.
9. Układać na talerzu, przyozdobić świeżymi liśćmi roszponki.


Smacznego :)







Zobacz także:



                                        Farfalle z kurczakiem, pieczarkami i bakłażanem


                             Różowy makaron z buraczkowym pesto i orzechami włoskimi