Składniki:
(na dużą blaszkę)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- pół kostki masła- 125g- u mnie 82%
- 16 g cukru waniliowego
- łyżka proszku do pieczenia
- pół szklanki śmietany 18%
- pół szklanki mleka- u mnie 1,5%
- szczypta kardamonu
- 1 duża kiść winogron- wyg\drylowanych
- duża szczypta cynamonu około 1/2 a nawet 3/4 łyżeczki- do smaku
Krem:
- 1,5 opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka)
- 125 g masła
- pół litra mleka
- opcjonalnie barwnik spożywczy
Opcjonalnie:
- czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa
Przygotowanie:
Ciasto:
1. Mąkę przesiać
2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem
3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść.
3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło do rąk.
4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona.
5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona.
Piec: w temperaturze 200 stopni przez 30-45 min.
Ostudzić
Krem:
1. Budyń zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Gotowy budyń delikatnie ostudzić
3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony krem nakładać na ostudzone ciasto, można polać roztopioną czekolada deserową albo posypać posypką czekoladową.
Smacznego :)
Krem:
1. Budyń zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Gotowy budyń delikatnie ostudzić
3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.
Ostudzony krem nakładać na ostudzone ciasto, można polać roztopioną czekolada deserową albo posypać posypką czekoladową.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz