Wyszukaj

piątek, 6 listopada 2015

Kruche ciasto z winogronem i kremem budyniowym





Składniki:
(na dużą blaszkę)

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół kostki masła- 125g- u mnie 82%
  • 16 g cukru waniliowego
  • łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki śmietany 18%
  • pół szklanki mleka-  u mnie 1,5%
  • szczypta kardamonu
  • 1 duża kiść winogron- wyg\drylowanych
  • duża szczypta cynamonu około 1/2 a nawet 3/4 łyżeczki- do smaku 

Krem:
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego( budyń na pół litra mleka)
  • 125 g masła
  • pół litra mleka
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

Opcjonalnie:
  • czekolada deserowa rozpuszczona w kąpieli wodnej bądź posypka czekoladowa


Przygotowanie:

Ciasto:

1. Mąkę przesiać
2. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, posiekać nożem
3. Dodać pozostałe składniki i zagnieść.
3. Dodawać mleko aż ciasto będzie sztywniejsze ale nie będzie się kleiło do rąk.
4. Wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Układać na wierzchu przepołowione, wydrylowane winogrona.

Piec: w temperaturze 200 stopni przez 30-45 min.

Ostudzić

Krem:

1. Budyń zrobić zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.  Gotowy budyń delikatnie ostudzić
3. Dodać masło i opcjonalnie barwnik spożywczy zmiksować na małych obrotach do uzyskania gładkiej masy.

Ostudzony krem nakładać na ostudzone ciasto, można polać roztopioną czekolada deserową albo posypać posypką czekoladową.

Smacznego :)