Wyszukaj

czwartek, 14 maja 2015

Deser Mleczny Czekolada-kajmak






Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego…zanim sięgniemy po gotowe łakocie ze sklepowych półek warto zrobić szybkie, smaczne i pełnowartościowe desery dla naszych pociech w domu. Mleczny deser to ogromna szklanka mleka i spora dawka deserowej czekolady pełnej magnezu schowanego w dużej zawartości kakao tego produktu. Więc kochani do dzieła :)

Składniki:
(na 2 bądź 1 bardzo dużą porcję)

  • 200 ml mleka
  • 3-4 dużych łyżek kajmaku o smaku czekoladowym
  • 70 g czekolady deserowej, ja użyłam czekolady o zawartości kakao 55%
  • 4 łyżeczki żelatyny na 7 łyżek wody
Dekoracja:
  • 150 ml śmietany 36%- ubitej na sztywno z cukrem pudrem
  • łyżeczka cukru pudru do śmietany
  • utarta grubo czekolada deserowa, 55% zawartości kakao
Przygotowanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeszcze ciepłą przelać do pozostałych składników w misie o wysokich ściankach.
3. W misie o wysokich ściankach zmiksować wszystkie składniki dokładnie.
4.Przelać masę do wysokiego naczynia- bądź dwóch płytszych np. szklanki/pucharki na desery.
5. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Zajmie to od 1 do 3 h w zależności od poziomu chłodzenia lodówki.
6. Stężały deser dekorować bitą śmietaną i startą czekoladą

Podawać schłodzone.


Smacznego :)





Zobacz także:




Deser mleczny bierze udział w akcji: