Wyszukaj

piątek, 22 maja 2015

Crumble z jagodami



Składniki:
( na 2 porcje)

Crumble-kruszonka:

  • 100 mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g masła 82%
  • szczypta cukru waniliowego
nadzienie:
  • 2-4 duże garstki świeżych jagód/ borówki amerykańskiej w zależności od pojemności kokilek
  • łyżeczka cukru
dekoracja:
  • 2 łyżeczki śmietany 18% bądź 36% ubitej bez dodatku cukru
  • listki mięty
  • kilka świeżych jagód

Przygotowanie:

1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto.

2. Jagody umyć i przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody do każdej kokilki; na jagody nakładać kruszonkę aż po brzegi.

Piec: Aż kruszonka się przyrumieni: około 15-35 min.  w temperaturze 180-200 stopni

Gdy Crumble odrobinę ostygnie nakładamy dekoracje


 Możemy posypać Crumble cukrem pudrem bądź podawać z lodami waniliowymi.

Smacznego :)






Zobacz także: