Wyszukaj

wtorek, 19 maja 2015

Sałatka i Camembert z zielonym pieprzem z grilla





Składniki:
(na 1 porcję)

  • garść liści sałaty lodowej
  • 5-6 listków świeżej kolendry
  • 5-6 małych listków świeżej bazylii
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • 1 ser typu Camembert z zielonym pieprzem
sos:
  • 1/4 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta kolorowego czosnku w proszku
  • szczypta pieprzu świeżo zmielonego
Przygotowanie:

1. Sałatę porwać na mniejsze cząstki i ułożyć na talerzu
2. Pomidory pokroić w łódeczki i położyć na sałacie.
3. Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki dokładnie i polać równomiernie po sałacie.
4. Na grillu upiec ser. Po kilka-kilkanaście minut z obu stron, by skórka była zarumieniona a wnętrze było płynne i miękkie. Można również użyć opcjonalnie patelni grillowej/grilla elektrycznego bądź w ostateczności zwykłej patelni bądź piekarnika.
5. Kłaść ser na środku sałaty przyozdobić danie świeżymi liśćmi kolendry i bazylii 

Smacznego :)











Zobacz także:




                                                      Przepis bierze udział w akcji:

Sałatki na grilla