Wyszukaj

środa, 24 czerwca 2015

Szybkie, kruche ciasto z brzoskwiniami i puszystą pianką



Składniki:
(blacha 12 na 36 cm)

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • około 1 kg brzoskwiń- obranych i pokrojonych w średniej wielkości kostkę
  • 125 g  zimnej margaryny/masła
Pianka:
  • 3 białka
  • pół szklanki cukru
Ponadto potrzebne będą:
  • margaryna/masło do posmarowania blaszki
  • bułka tarta do posypania blaszki
  • opcjonalnie zamiast margaryny i bułki tartej-papier do pieczenia
  • mikser
  • 2 miski o wysokich ściankach
  • łyżka do przekłądania białek
Przygotowanie:

Ciasto:

1. Mąkę przesiać przez sito.
2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier
3. Dodać żółtka oraz podzieloną na małe części margarynę
4. Ugnieść ciasto. Połowę bardzo dokładnie, drugą połowę mniej dokładnie zostawić ją jak do kruszonki
5. Połową ciasta dobrze wyrobionego wylepic dno blaszki uprzednio wysmarowanej masłem/margaryną i posypanej bułką tartą-bądź wyłożonej papierem do pieczenia.

Pianka:

1. Białka ubić na sztywno.
2. Dodawać po łyżeczce cukier ciągle miksując, gdy pianka będzie gotowa gdy będzie miała perłowy połysk i będzie bardzo gęsta
3. Nakładać piankę na ciasto.
4. Na piankę poukłądać kawałki brzoskwini
5. Posypać kruszonką


Piec: 45-60  minut w temperaturze 180 stopni.

Poczekać do całkowitego ostygnięcia ciasta.

Opcjonalnie:
Do dekoracji i opruszenia użyłam sypkiego kleiku ryżowego- nie ma on wyrazistego smaku i jest nie wyczówalny na cieście, ale daje ładny element dodatkowej bieli na wierzchu. Cukier puder byłby dla mnie już za słodki, ciasto bowiem ma swoją słodycz od pianki i brzoskwiń. Można zamiast kleiku posypać całość np. wiórkami kokosowymi, bądź jeśli lubicie mocno słodkie casta cukrem pudrem.

Smacznego :)










Zobacz także: