Wyszukaj

piątek, 8 maja 2015

Bomba Truskawka-Czekolada, delikatny mus w kawowej polewie


Delikatny mus truskawkowo-czekoladowy z nadzieniem truskawkowym w polewie o wyrazistym smaku kawy, czekolady i whisky.

Składniki:
(na 2 porcje)

Mus truskawkowy:

  • 170 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 3/4 łyżki żelatyny na 3/4 łyżki wody
  • 150-200 g truskawek
Mus czekoladowy:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny na 1,5 łyżki wody
  • 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 78% zawartości kakao
Nadzienie:
  • około 2-3 truskawki
Polewa:
  • 50 g czekolady gorzkiej, użyłam czekolady z 55% zawartości kakao
  • 10-20 ml kawy świeżo parzonej, espresso
  • łyżka whisky- można zastąpić innym mocnym alkoholem
  • łyżka miodu
  • łyżka śmietany kremówki 30%
Dekoracja:
  • wiórki z deserowej czekolady, można je zrobić używając np. noża bądź obieraczki do warzyw.
Dodatkowo potrzebne będą:
  • szklanka do rozpuszczenia żelatyny,
  • 2 miseczki 
  • garnuszki do kąpieli wodnej
  • szpatułka do mieszania
  • blender bądź blender ręczny opcjonalnie widelec
  • mikser
  • 2 filiżanki- bądź specjalne pół okrągłe foremki do deserów.
Przygotowanie:

Mus truskawkowy:

1. Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru
2. Truskawki + truskawki z nadzienia zblendować na gładki masę. Odłożyć na bok 4-6 łyżeczek do nadzienia.
3. Resztę zmiksowanych truskawek dodać do śmietanki i dokładnie wymieszać, można użyć miksera na małych obrotach.
4. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 10-15 minut by spęczniała.
5. Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmieszać z powstałą wcześniej masą. Użyć miksera, zmieszać ubijając na największych obrotach do powstania jednolitej masy.
6. Przełożyć mus do filiżanek na środek położyć po 2-3 łyżeczki  zblendowanych truskawek i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut po czym przełożyć do lodówki. Nadzienie może zatopić się w musie truskawkowym

Mus czekoladowy:

1.  Śmietankę ubić na sztywno dodać łyżeczkę cukru pudru.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,
3. Jeszcze ciepłą czekoladę dodać do śmietany
4.  Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 10-15 minut by spęczniała.
5.Po tym czasie rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą zmieszać z powstałą wcześniej masą. Użyć miksera, zmieszać ubijając na największych obrotach do powstania jednolitej masy.
6. Przełożyć na wierzch stężałego musu truskawkowego.
7. Mrozić przez około 20-40 min, po czym przełożyć do lodówki do całkowitego stężenia

Polewa:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
2. Dodać miód, śmietankę, alkohol i kawę
3. Wymieszać do uzyskania płynnej polewy


1.Mus wyjąć z filiżanek, upewnić się, że dobrze stężał.
2. Użyć szaszłykowych patyczków by podważyć mus naokoło przy ściankach filiżanki.
3. Wstawić na kilka sekund do talerza wypełnionego gorącą wodą.
4. Obrócić filiżankę na małym talerzyku do góry dnem i uderzać o denko. Mus powinien wyjść bez problemu w nienaruszonej formie.
5. Wstawić na 10-15 min do zamrażalnika.
6 Polać polewą,
7. Dekorować wiórkami czekoladowymi jeszcze na mokrej polewie
8. Przed podaniem schłodzić przez minimum 15 minut w lodówce.

Podawać schłodzone

Smacznego :)








Zobacz także: