Wyszukaj

wtorek, 2 czerwca 2015

Zapiekane awokado z chilli podane z jajkiem po benedyktyńsku na kalarepie




Składniki:
(na 2 porcje)

  • 1 średniej wielkości kalarepka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki octu
  • 1 awokado
  • pół opakowania kosteczek Apetina snack pack z chilli
  • około 6-8 oliwek zielonych
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki czerwonej
  • szczypta bazylii
  • garstka suszonych pestek dyni
  • dwa cienkie plasterki pleśniowego sera typu camembert pokrojone w kosteczkę
Dekoracja:
  • kiełki- dowolne, ja użyłam mix kiełków cieciorki i soczewicy
Przygotowanie:

Awokado:

1. Awokado umyć dokładnie i przekroić wzdłuż, pozbyć się pestki, nie obierać.
2. Do otworka po pestce, nałożyć Apetinę, chilli, oliwki i ser camembert
3. Doprawić bazylią, solą, pieprzem, słodką papryką
4. Całość posypać pestkami dyni
5. Podczas pieczenia przygotować kalarepę oraz jajko

Piec: 20-25 min. w temperaturze 200 stopni.

Kalarepka:

1. Kalarepkę umyć dokładnie i obrać ze skórki
2. Pokroić na grube plastry a następnie na paseczki przypominające grube frytki
3. Wrzucać na gotującą, osoloną  wodę i gotować aż odrobinę zmiękną, około 7-15 minut na średnim ogniu. Mają być wpół ugotowane-al dente, nie przegotowane, należy uważać by nie były za miękkie.

Jajko po benedyktyńsku:

1. W małym rondelku ugotować wodę, osolić, dodać ocet.
2. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i łyżką zamieszać wodę tak by wytworzył się wir/lej wody. 
3. Szybko rozbić jajko i delikatnie z jak najniższej odległości od wody wlać jajko do wiru.
4. Gotować około 2-3 minuty, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie nadal płynne.
5. Jajko układać na ugotowanych kalarepkach.

Podawać na ciepło, od razu po przyrządzeniu

Smacznego:)





Zobacz także:



Wpis bierze udział w akcji:

30 minut z Apetiną