Wyszukaj

środa, 3 czerwca 2015

Faszerowane, zapiekane pomidory





Składniki:
(na 12 porcji)

  • 12 pomidorów średniej bądź dużej wielkości
  • 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów
  • 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 8-10 dużych liści świeżej bazylii
  • 4-5 dużych róży brokuła
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 5 małych gałązek świeżej kolendry
  • 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka- pokrojona w średniej wielkości kostkę
Dekoracja:
  • świeże liście bazylii
  • odrobina soku ze świeżej cytryny - opcjonalnie
Przygotowanie:

1. Pomidory umyć, oderwać szypułki, odkroić mały plasterek od strony usuniętej szypułki i wydrążyć miąższ.
2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić.
3. Wydrążone pomidory układać na blasze
4. Do miąższu pomidorowego dodać sól, pieprz, czosnek, bazylię, kolendrę, sos sojowy 
5. Dusić aż do momentu aż sos znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5-10 minut.
6. Ugotować razem kaszę pęczak oraz soczewicę czerwoną około 10-15 minut na gorącą wodę.
7. Ugotowaną kaszę i soczewicę odcedzić dokładnie i dodać do sosu, dokładnie wymieszać.
8. Gotowy farsz nakładać do pomidorów.

Upieczone pomidory dekorować świeżymi liśćmi bazylii, można skropić wierzch kilkoma kroplami soku z cytryny.

Podawać na ciepło

Piec: 1 do 2 godzin w temperaturze 180 stopni






Zobacz także:


Przepis bierze udział w akcji:



zBLOGowani.pl