Wyszukaj

środa, 10 czerwca 2015

Frogurt truskawkowy, lody na jogurcie bez maszynki



Czy jedliście już frogurt? W USA są specjalne, bardzo popularne kawiarnie tzw. ''frozen yogurt = frogurt shops'' angażujące konsumentów,by sami komponowali swoje mixy smaków i je nakładali samodzielnie z maszyn. Maszyny są tylko z tym produktem, w smakach, które sami sobie wybieracie. Ogranicza Was tylko, jak powiadają producenci: wyobraźnia no i moim zdaniem: menu danej kawiarni, zawartość portfela oraz pojemność żołądka :P hehehe W domu jednak nic was nieogranicza, produkty są tańsze, no i  zawsze można się położyć i odpocząć przed kolejną porcją, tym bardziej, że frogurt to samo zdrowie a smakuje jak lody.

Frogurt to nic innego tylko zamrożony jogurt naturalny z innym produktem/produktami nadającym mu smak, tym razem z truskawkami. Smakuje prawie jak domowe lody, a można go jeść bez wyrzutów sumienia.


Składniki:
(na 2-3 porcje-gałki w zależności od rozmiaru łyżki do lodów)
  • 400 g truskawek
  • 250 g jogurtu gęstego naturalnego-można również użyć naturalnego niskotłuszczowego- ale miej na uwadze, że frogurt będzie wtedy bardziej wodnisty i będzie miał większą tendencję do tworzenia się kryształków lodu.
  • opcjonalnie łyżeczka miodu

Dekoracja:
  • opcjonalnie, odrobina startej czekolady

Przygotowanie:

1. Truskawki zamrozić na 1 do 6 godzin, co około 30 minut mieszając masę- nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia na tzw. kamień. Truskawki mają być już sztywne ale nie maksymalnie zamrożone by nie zniszczyły ostrzy blendera.
2. Zamrożone truskawki blendujemy
3. Opcjonalnie jogurt mieszamy z miodem
4. Do jogurtu dodajemy zamrożone, zblendowane truskawki.
5. Mrozimy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji- uważając by nie wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin.
3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów, zamoczonej w gorącej wodzie ułatwi to nakładanie.

Uwaga: Jeśli lody zmroziły się za bardzo- na tzw kamień.
Nalać do garnuszka wrzącej wody, położyć na niego pojemnik z twoimi lodami. Po nie długim czasie lody zaczną się rozpuszczać, mieszać aż do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na począdku będzie zapewne potrzebny widelec bądź nożyk, by delikatnie rozkruszyć lody, ale spokojnie ciepła para pomoże w uzyskaniu gładkiej konsystencji bez kryształków lodu, cierpliwości :)

Smacznego :)






Zobacz także:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz