Wyszukaj

środa, 17 czerwca 2015

Creme brulee waniliowe z musem truskawkowym




Truskawkowy creme brulee <3 Obiecana już wcześniej druga odsłona Creme Brulee z truskawkami, tym razem z musem truskawkowym:) Pyszności!


Składniki:
(na 2 porcje)

  • 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36%
  • 3 żółtka
  • 1/2 laski wanilii
  • 40 g białego cukru
  • 2-3 łyżeczki brązowego cukru
  • 150 g truskawek- zblendowanych na gładki mus


Przygotowanie:

1. Śmietankę zagotować ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka minut na małym ogniu.
2.Po tym czasie, zdjąć z ognia i przestudzić
3. Żółtka ubić na gładko, ale nie na bardzo puszysto
4. Dodać do żółtek ciepłą śmietankę po łyżeczce, aż do całkowitego zmieszania się kremu
5. Przełożyć po kilka łyżek musu do kokilek
6. Na warstwę musu przelać powstałą masę do kokilek

Piec: 40 minut w temperaturze 110 stopni, pod koniec pieczenia około 10-15 minut posypać wierzch cukrem brązowym i piec z funkcją grilla by wytworzył się karmel. Można również piec całe 40 minut i użyć po ostudzeniu palnika spożywczego.

6. Po wyjęciu z piekarnika, studzić w lodówce przez około 4-5 godzin w zależności od stopnia chłodzenia lodówki

Podawać schłodzone

Smacznego :)



Zobacz także:



                   Creme Brulee z całymi truskawkami            Klasyczne, waniliowe Creme Brulee