Wyszukaj

piątek, 5 czerwca 2015

Koktajl sorbetowy rumianek, mięta, grejpfrut, pomarańcza, cytryna




Składniki:
(na 1-2 porcje)

Sorbet cytrynowy:

  • Sok z połowy cytryny 
  • 80 ml wody
  • łyżka miodu

Sorbet rumiankowy:

  • 100 ml wody gorącej 80 stopni
  • 1 torebka rumianu ja użyłam rumianku firmy Posti 
  • 2 gałązki mięty
  • sok z połowy grejpfruta
  • sok z połowy pomarańczy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Sorbet cytrynowy:


1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie
2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka


Sorbet rumiankowy:

1. Zaparzyć rumianek z miętą , po 10 minutach wyjąć torebeczkę rumianku i gałązki mięty. Napar ostudzić.
2.  Zmieszać napar z pozostałymi składnikami bardzo dokładnie. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka

Mrozić:  około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika.

3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu użyć zwykłej łyżeczki, bądź wyjąć i użyć blendera
4. Gdy sorbet jest delikatny, nadal miękki, ale już nie płynny wyjmujemy i blendujemy jeśli jest taka potrzeba przez moment blenderem ręcznym.

Uwaga: Nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia się sorbetu.
Jeśli sorbet zbyt mocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie.

Podawać warstwowo w pucharkach/kielichach do deserów. Dekorować owocami i gałązką świeżej mięty.

Dolna warstwa sorbet rumiankowy, wierzchnia sorbet cytrynowy

Smacznego :)






Wpis bierze udział w akcji:



Przepis na ziołowe orzeźwienie