Wyszukaj

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Sernik bez pieczenia, Sonata Truskawkowo-cynamonowa


Na blogu truskawkowego szaleństwa ciąg dalszy, tym razem pojawiła się Truskawkowo-cynamonowa Sonata. Jest to sernik bez pieczenia, który jest błyskawiczny do przygotowania, a do tego pięknie się prezentuje. Niecodzienne połączenie kremowych serków, truskawek i cynamonu wieńczy nuta czekolady i świeżej mięty... zaczynamy :)

Składniki:

Warstwa sorbetowa:
  • 300 g zamrożonych zblendowanych truskawek- w tym 5-6 łyżek gotowego sorbetu należy odłożyć do warstwy truskawkowej
Warstwa cynamonowa:
  • duża szczypta cynamonu
  • 200 g serka kremowego, naturalnego Apetina
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 ml mleka
Warstwa truskawkowa:
  • 5-6 łyżek z warstwy sorbetowej
  • 125 g serka kremowego, naturalnego Apetina
  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżce ciepłej wody

Dodatkowo:
  • 20 g startej grubo czekolady gorzkiej bądź deserowej
Dekoracja: 
  • 4-6 sztuk truskawek
  • listki świeżej mięty- opcjonalnie mięty cytrynowej
Ponadto potrzebne będą:
  • Jako foremka- dowolne opakowanie po lodach, u mnie opakowanie o wymiarach:
długość- 18,5 cm
szerokość- 12 cm
głębokość- 6,5 cm


  • blender bądź blender ręczny
  • mikser
  • misa o wysokich ściankach
  • łyżka/szpatułka do nakładania i rozprowadzania masy

Przygotowanie:

1. Warstwę sorbetową ułożyć na dnie opakowania.
2. Połączyć wszystkie składniki na warstwę cynamonową i ułożyć ją na warstwie sorbetowej
3. Posypać połową startej grubo czekolady
4. Połączyć wszystkie składniki na warstwę truskawkową i ułożyć ją na startej czekoladzie


Chłodzić: około 30 minut w zamrażalniku, aż do momentu ścięcia się mas, w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika u mnie wyszło niecałe 30 minut, jednakże jeśli macie ustawiony zamrażalnik na mniejsze chłodzenie może to potrwać dłużej, jeśli macie nastawiony zamrażalnik na wysokie chłodzenie należy sprawdzać co jakiś czas sernik, by ten się nie zamroził- chyba, że taki macie zamysł.

Uwaga: Sernik posiada żelatynę więc masy powinny szybko się ścinać należy sprawnie przekładać i wygładzać masy; słabszej jakości żelatyna będzie ścinać sernik wolniej

Gotowy sernik wyjmować, przy pomocy patyczków szaszłykowych, bądź ciepłego noża, delikatnie okalając nim brzegi. Można również jeśli jest duży problem z wyjęciem wstawić pojemniczek na zaledwie 2-3 sekundy do ciepłej wody. Położyć na pojemniczku talerz, następnie odwrócić do góry dnem.

Dekorować przy pomocy truskawek, startej czekolady oraz świeżych gałązek mięty.

Trzymać w lodówce, podawać schłodzone.

Smacznego :)






Zobacz także:




Przepis bierze udział w akcji:

30 minut z Apetiną