Wyszukaj

piątek, 5 czerwca 2015

Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą


Jest upalnie, masz ochotę na kofeinę ale jest za gorąco... zamiast kolejnej latte, zrób sorbet kawa z mlekiem z dodatkiem pomarańczowego orzeźwienia...wersja dla dzieci może być zrobiona z kawy bezkofeinowej bądź z kakao :)  Zaczynamy :

Składniki:
(na 2-3 małe porcje)

Sorbet kawa z mlekiem

  • 250 ml świeżo zaparzonej kawy- może być również kawa rozpuszczalna, bądź dla dzieci: inka lub kawa żołędziowa- substytuty nie zawierające kofeiny, można również użyć kakao
  • 250 ml mleka, ja użyłam 3,2 %
  • opcjonalnie: 2-4 łyżeczki cukru najlepiej brązowego bądź 1-2 łyżeczki miodu- jeśli pijacie normalnie kawę bez cukru- nie dodajcie go i tutaj będzie zdrowiej :)
  • dla wersji dla dorosłych 1- 1,5 łyżki likieru Sheridan's opcjonalnie łyżeczka likieru śmietankowego i 1 łyżeczka likieru kahlua

Sorbet pomarańczowy:

  • 100 ml wody
  • sok z połowy bardzo dużej pomarańczy, bądź z całej małej lub średniej
  • opcjonalnie pół łyżeczki cukru
Dodatkowo potrzebne będą:
  • wafelki do lodów- można kupić w kartonie np. w sklepie sieci Auchan wychodzi około 0.10 zł za sztukę,jednak trzeba kupić cały kartonik- koszt kartonika to około 10 zł, znajduje się w nim 100 sztuk; bądź w lodziarni na sztuki- będą jednak znacznie droższe od 0,30 do 1 zł za sztukę, w hurtowniach spożywczych, a także w niektórych sklepach ze słodyczami.

Przygotowanie:

Sorbet kawa z mlekiem:

1. Zaparzyć kawę, dodać mleko i cukier/miód oraz likier, całość ostudzić w temperaturze pokojowej
2. Przelać do pojemniczka- może być to blaszka do pieczenia, pojemnik śniadaniowy, kokilki, filiżanki, miseczki bądź specjalne pojemniki do lodów.

Sorbet pomarańczowy:

1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie
2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka

Mrozić:  około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika.

3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu użyć zwykłej łyżeczki, bądź wyjąć i użyć blendera
4. Gdy sorbet jest delikatny, nadal miękki, ale już nie płynny wyjmujemy i blendujemy jeśli jest taka potrzeba przez moment blenderem ręcznym.

Uwaga: Nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia się sorbetu.
Jeśli sorbet zbyt mocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie.

Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach. Najpierw gałkę pomarańczową na na wierzch kawową. Kawa jest z natury bardziej wytrawna i cierpka, pomarańcza doda jej orzeźwienia. Można również miksować je razem.

Kolor: Nie dodałam barwników spożywczych dlatego kolory na zdjęciu nie są intensywne; są naturalnie delikatne; blado pomarańczowy niestety tutaj nie widoczny oraz kolor kawy z mlekiem

Smacznego :)







Zobacz także:



Sorbet mocno cytrynowy                        lody koktajlowe ananas-banan

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz