Wyszukaj

piątek, 12 czerwca 2015

Trufle Rafaello




Składniki:
(na około 20-35 trufli)


  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 70 g cukru pudru 
  • 30 g masła
  • 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego
  • 40 ml mleka kokosowego
  • 150 g białej czekolady

  • całe migdały
  • wiórki kokosowe do obtoczenia trufli od 50 do 100 g
  • pokruszone wafeli do lodów 5-10 sztuk w zależności od ich wielkości- nie rozkruszać ich na pył, mają być widoczne fragenty jak na zdjęciu


Dodatkowo potrzebne będą:

  •  garnuszek
  • folia aluminiowa bądź pergamin- ja osobiście użyłam tym razem folii aluminiowej 

Przygotowanie:

1. Wiórki zmieszać z cukrem pudrem
2. Pozostałe składniki  włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż masło i czekolada się rozpuszczą
3. zagotować, po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy
3. zdjąć z ognia i zalać wiórki z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać, Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę wiórków kokosowych i cukru pudru.
4. Ostudzić
5. Masę po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika na około od 30 min do 1-2 godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika- masa musi stężeć- uważać by się nie zamroziła
6. . Masę wyłożyć z zamrażalnika dodać na masę pokruszone wafelki od lodów,  do środka dodając migdał, formułować w małe kule. Obtaczać w wiórkach kokosowych.
7. Odkładać na talerzyki wyłożone nową warstwą foli aluminiowej bądź pergaminu.

Można przechowywać w lodówce, nawet do kilku dni.

Najlepiej podawać schłodzone.

Smacznego :)





Zobacz także: