Wyszukaj

piątek, 19 czerwca 2015

Napar z liści świeżej mięty



Dla zdrowia i urody najlepsze jest to co naturalne i proste. Nic tak nie pomaga jak świeże zioła. Ja osobiście nie mogą sie bez nich obyć przygotowując dania, herbaty i napary.

Mięta właściwości:

Działa uspokajająco, przeciwwymiotnie, dezynfekująco, uśmierza ból, udrażnia drogi oddechowe i jest dobra na dolegliwości żołądkowe, a także odświeża oddech-nie bez przyczyny jest składnikiem gum do rzucia oraz past do zębów.
Zawiera w sobie między innymi karoten, rutynę czy witaminy A i C a także żelazo, magnez, wapń oraz potas.


Składniki:
(na 1 -2 porcje)
  • 5-6 gałązek świeżej miety
  • łyżeczka soku z cytryny- opcjonalnie
  • pół litra wody gorącej około 80 stopni
Przygotowanie:

1. Gałązki mięty umyć.
2. Zaparzyć wodą o temperaturze nie więcej niż 80 stopni. Przy większej temperaturze mięta traci swoje właściwości.
3. Zaparzać około 5-6 minut pod przykryciem

Podawac na gorąco, bądź po ostudzeniu jako orzeźwiający napój z dodatkiem lodu.

Smacznego :)