Wyszukaj

wtorek, 9 czerwca 2015

Bardzo proste ciasto jogurtowe, mocno truskawkowe




Ciasto jogurtowe z odrobinką kakao i dużą ilością truskawek. Delkatne i wilgotne ciasto mocno truskawkowe. Bardzo proste w przygotowaniu :)

Składniki:
(na dużą blachę o wymiarach około 32 cm na 23 cm)

  • 450 g mąki
  • 1/2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 250 g drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g roztopionego masła roślinnego
  • 30 g  cukru waniliowego
  • 10 g kakao
  • 1 kg truskawek



Przygotowanie:

1. Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier,kakao.
2. W drugiej misce zmieszać jajka z jogurtem. Następnie gotową masę dodać do miski z mąką.
3. Do całości dodać roztopione masło oraz wanilię.
4. Dobrze wymieszać do otrzymania gładkiej masy- możesz użyć miksera.
5. Przelać do formy wyłożonej papierem do piecznia.
6. Na wierzchu układać truskawki w małych odstępach. Truskawki zakryją się ciastem w trakcie pieczenia.

Piec: 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec aż patyczek będzie suchy i nie będzie lepił się ciastem od 40 do 60 minut.

Uwaga: 
1.Ciasto jest mocno truskawkowe i wilgotne, sprawdzając patyczkiem czy się upiekło wybieraj miejsca gdzie nie było truskawek;
2. Ciasto przy samych truskawkach będzie mocniej wilgotne, nie jest to sygnałem, że ciasto się nie udało, a że truskawki były soczyste i oddały więcej soku :)

Podawać po całkowitym ostudzeniu. Idealnie smakują z jogurtowymi lodami truskawkowymi i z dodatkiem świeżych truskawek oraz mięty.

Smacznego:)











Zobacz także: