Wyszukaj

wtorek, 16 czerwca 2015

Semifreddo truskawkowe z bezikami




Składniki:
(na małą keksówkę- ja użyłam opakowania po lodach o wymiarach: 
długość: 18,5- szerokość: 12- głębokość: 6,5)
  • 200 g na wpół zamrożonych truskawek
  • 100 g plus 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1/2 litra zimnej kremowki
  • 2 łyżki czerwonego wina, ja użyłam słodkiego wina o smaku blackberry
Dekoracja:
  • świeże truskawki
  • rozkruszone beziki- kilka sztuk
Przepis na beziki znajdziesz tutaj:



Przygotowanie:

1. Truskawki miksować blenderem z 2 łyżkami cukru pudru
2. Zółtka ubijać z 100 g cukru pudru na parze przez około 5 minut
3. Zdjąć z pary, ubijać jeszcze przez 5 minut
4. Zimną kremówkę ubić na sztywno, zmieszać z puree truskawkowym i 2 łyżkami wina
5. Połączoną śmietanę z truskawkami dodać do żółtek wymieszać dokładnie.
6. Gotową masę przełożyć do maszynki do lodów na około 1 godzinę.
7. Przełożyć masę do keksówki bądź innego pojemnika wyłożonego folią spożywczą

Mrozić: od 4 do 7 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia;

Bez maszynki- masę od razu wkładamy do keksówki, mrozimy

Wyjmować na 20 minut przed podaniem, deser ma być zmrożony, lecz nie na kamień.
Jeśli zostawimy deser na całą noc w lodówce i za bardzo się zmrozi należy przełożyć go do lodówki na około 1 godzinę by delikatnie odtajał.

Dekorowac świeżymi truskawkami i bezikami

Smacznego :)




Zobacz także: