Wyszukaj

wtorek, 16 czerwca 2015

Dietetyczne Roladki omletowe alla Sushi z łososiem i sezamem





Dieta to nie tylko warzywa, owoce i ograniczenia, to także smaczne pełnowartościowe posiłki, które wcale nie dają nam poczucia niedosytu. Przed wami lekkie pełnobiałkowe omletowe sushi pełne witami i składników odżywczych. Idealnie smakuje z kieliszkiem maślanki naturalnej.Wykwintnie wyglądające danie nie muszą wcale być drogie. Proste danie podane w troszkę ciekawszy sposób urozmaici napewno nasz plan dnia, a pyszne smaki pomogą w czasie diety :) Jestem ciekawa Waszych wariacji tego dania. Do dzieła!

czas przygotowania: 10-15 minut
kcal: 240- 276 w zależności od jakości produktów
trudność: łatwe

Składniki:
(na 1 porcję)
  • 2 jajka
  • 3/4 łyżki mąki ryżowej
  • łyżka ziaren sezamu plus odrobina do posypania po wierzchu jako dekoracja
  • łyżeczka pestek słonecznika
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • poszatkowany szczypior- 2 łyżki- będzie to kilka liści/łodyg
Do smażenia:
  • kilka kropli oleju sezamowego- opcjonalnie
Farsz: 
  • 20 g wędzonego łososia
Dodatki:
  • 10-15 ml sosu sojowego
  • szczypta wasabi w proszku bądź odrobinka pasty-1/5 łyżeczki
Przygotowanie:

1. Mieszać trzepaczką bądź widelcem wszystkie składniki na omlet
2. Smażyć na oleju sezamowym na patelni grillowej na średnim ogniu pod przykryciem. Ostudzić
3. Na środek ostudzonego omletu nałożyć równomiernie łososia
4. Zawinąć
5. Pokroić w 1- 1,5 cm paski
6. Sos sojowy połączyć dokładnie z wasabi.
7. Jeść maczając omletowe sushi w sosie.

Podawać ostudzone. Posypane po wierzchu ziarnami sezamu.

Smacznego :)





Zobacz także:



                      Kuchnia japońska: Okonomiyaki