Wyszukaj

środa, 3 czerwca 2015

Domowy batonik Bounty



Składniki:
(na około 10-15 batoników- w zależności od wielkości jaką zrobicie moje były ciut większe o wymiarach około 2-3 cm na około  5-6 cm- można również zrobić mniejsze batoniki wielkości trufelki by były bardziej podzielne wtedy wyjdzie ich znacznie więcej)


  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 70 g cukru pudru 
  • 30 g masła
  • 2 łyżki likieru śmietankowego- bądź kokosowego
  • 40 ml mleka kokosowego
  • 150 g białej czekolady
Czekolada-polewa:
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej

Uwaga:
1. Ja użyłam mix czekolady mlecznej i gorzkiej, ponieważ czekolada gorzka jest zdrowsza od mlecznej i posiada więcej kakao zawierającego magnez, jeśli jednak chcecie użyć samej mlecznej czekolady potrzebujecie jej łącznie: 400 g.

Dodatkowo potrzebne będą:

  • 3 małe rondelki bądź garnuszki
  • szpatułka do mieszania czekolady
  • łyżka do mieszania masy i nakładania batoników
  • 2 talerzyki bądź blaszki
  • folia aluminiowa bądź pergamin- ja osobiście użyłam tym razem folii aluminiowej 
  • łyżka/widelec/ szpatułka do pomocy przy obtaczaniu batoników w czekoladzie

Przygotowanie:

1. Wiórki zmieszać z cukrem pudrem
2. Pozostałe składniki  włożyć do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu aż masło i czekolada się rozpuszczą
3. zagotować, po doprowadzeniu do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy
3. zdjąć z ognia i zalać wiórki z cukrem pudrem, dokładnie wymieszać, Jeśli zauważysz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj odrobinę wiórków kokosowych i cukru pudru.
4. Układać masę łyżką na kształt batoników- prostokąciki o wymiarach ok 2-3 cm na 5-6 cm, bądź wedle upodobania, na talerzykach wyłożonych folią aluminiową bądź pergaminem. Masa będzie jeszcze odrobinę rzadka. Zgęstnieje  w zamrażalniku.
5. Batoniki po ostygnięciu wkładamy do zamrażalnika na około od 30 min do 1-2 godzin- w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika- batoniki mają być sztywne-mają stężeć, uważać by się nie zamroziły
6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w mały rondelek nalać wody i postawić na ogniu, wodę zagotować, położyć na wierzch drugi rondelek w którym jest czekolada; czekolada pod wpływem ciepła się rozpuści na gładką masę- mieszać od czasu do czasu; uważać jednak by rondelek, w który wkładamy czekoladę był suchy- jeśli znajdzie się tam odrobina wody- czekolada może się nam zważyć)
7. Batoniki wyłożyć z zamrażalnika, obtaczać w czekoladzie zanurzając batoniki w rondelku z ciepłą czekoladą.
8. Odkładać na talerzyki wyłożone nową warstwą foli aluminiowej bądź pergaminu.
9 Ostudzić w temperaturze pokojowej, po ostudzeniu włożyć do zamrażalnika na około 30 min do 1-2 h, w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalki- by czekolada stężała; bądź zostawić w temperaturze pokojowej na całą noc, przed podaniem polecam schłodzić w lodówce od 1 do kilku godzin;

Można przechowywać w lodówce, nawet do kilku dni.

Najlepiej podawać schłodzone.

Smacznego :)






Zobacz także: