Wyszukaj

sobota, 20 czerwca 2015

Ciasteczka Pavlova z truskawkami i czereśniami





Ciasteczka Pavlova -bo są tak małe. Są na 2-3 gryzy jak małe ciasteczka. Malutkie pavlove, piankowe w środku z chrupiącą bezikową skorupką, śmietaną bądź mascarpone z dodatkiem truskawek i czereśni- pyszności! :)

Składniki:


Gniazdka (na około 15-20 małych sztuk):
  • 2 białka
  • 120 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki octu
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • po łyżce serka mascarpone bądź opcjonalnie śmietany 18%
  • świeże truskawki i świeże czereśnie po jendej na sztukę

Przygotowanie:

1. Białka ubić na sztywną pianę dodając odrobinę soli
2. Gdy piana będzie ubita dodawać po 1 łyżeczce cukier puder- nie wsypywać całego cukru na raz
3. Pod koniec dodać odrobinę octu oraz mąkę ziemniaczaną
4. Wyciskać okrągłe bezikowe ciasteczka -1 koło o średnicy około 3-5 cm a następnie na wierzchu kolejne- tak by ciasteczka miały 2 poziomy- przy pomocy rękawa cukierniczego bądź szprycy z końcówką okrągłą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut w temperaturze 120-130 stopni. Po czym zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze przez 40-60 min. Po czym należy suszyć beziki w wyłączonym piekarniku aż ten się ochłodzi.

Mascarpone/śmietanę oraz owoce nakłądać bezpośrednio przed jedzeniem.

Dla dekoracji opruszyłam całość cukrem pudrem

Smacznego :)










Zobacz także: