Wyszukaj

czwartek, 4 czerwca 2015

Sorbet mocno cytrynowy




Domowy sorbet na bazie białego wina, jest tani i zdrowy,naturalnie wersja dla dorosłych jest na bazie  białego wina  nadając wytrawności sorbetowi, na dole znajduje się również bezalkoholowy zamiennik dla dzieci :)

Składniki:
(na 2-4 małe porcje)
  • Sok z 2 cytryn małych bądź średnich- bardzo dobrze schłodzonych
  • 500 ml wody
  • łyżka białego wina- w wersji dla dzieci nie dodajemy wina, można dodać syropu śmietankowego lub łyżeczkę cukru waniliowego- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody- ostudzić
  • opcjonalnie 2 łyżeczki cukru- rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody- około1 łyżce wody- ostudzić

Przygotowanie:

1. Zmieszać wszystkie składniki bardzo dokładnie
2. Wlać do naczynek typu kokilka bądź mała blaszka

Mrozić:  około 2-6 godzin w zamrażalniku w zależności od stopnia chłodzenia zamrażalnika.

3. co pół godziny sprawdzać sorbet delikatnie rozbijając powstały lód, mieszać, by powstał sorbet można do tego celu użyć zwykłej łyżeczki.
4. Gdy sorbet jest delikatny, nadal miękki, ale już nie płynny wyjmujemy i blendujemy jeśli jest taka potrzeba przez moment blenderem ręcznym.

Uwaga: Nie doprowadzić do całkowitego zamrożenia się sorbetu.
Jeśli sorbet zbyt mocno się zamroził- gdy zapomnieliśmy go mieszać, należy wyłożyć go do temperatury pokojowej. Odczekać około 15-25 minut, można go rozkruszyć nożem a później zblendować dokładnie.

Nakładać łyżką do lodów na wafelki bądź podawać w pucharkach/słoiczkach/szklankach

Smacznego :)







Zobacz także:



                                                                       Babka cytrynowa



Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym i rabarbarem     Cytrynowe ciasto owsiane z makową bezą