Wyszukaj

poniedziałek, 2 marca 2015

Sakiewka z kurczaka faszerowana serami z pomidorem na szpinaku z żurawiną






Składniki:
(na 1-2 porcję)

  • pierś z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • czosnek w plasterkach- 1 ząbek
  • 2-3 świeże liście bazylii
  • świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji)
  • ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny
  • ser wędzony
  • ser brie
  • pomidorek koktajlowy
  • olej sezamowy 2 łyżki
dodatkowo potrzebne będą:
  • wykałaczki

Przygotowanie: 

Pierś z kurczaka dokładnie umyć. Rozciąć ją wzdłuż tak by powstała sakiewka.
Do środka włożyć: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, plasterki czosnku, dodać sól i pieprz, pokrojony w kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać na krzyż przez obie części mięsa. Gotową sakiewkę ułożyć na patelni grillowej (może być zwykła). Polać odrobiną oleju sezamowego i posypać szczyptą soli i pieprzu po obu jej stronach. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe: złociste, ale mięciutkie i soczyste w środku. Uważać by nie wysuszyć mięsa.

Mięso podawać na liściach szpinaku z serem z żurawiną. Liście szpinaku skroplić do smaku olejem sezamowym.

Smacznego :)