Wyszukaj

niedziela, 22 marca 2015

Czekoladowe banoffee, szybkie ciasto bez pieczenia


To słodziutkie ciasto kojarzy mi się z odchodzącą już od nas zimą i mroźnym białym puchem. Zdjęcie zrobione wieczorkiem bo nie mogliśmy się już powstrzymać by doczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :)

Składniki:
(na tortownicę 18-22 cm)

  • 200-250 g herbatników
  • 65-75 g masła
  • 400 g czekoladowego kajmaku
  • 1 łyżka whisky
  • 250-250 g śmietany 30%
  • odrobina cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 banany
Dekoracja:
  • starta czekolada deserowa 


Przygotowanie:

1. Ciasteczka pokruszyć na piasek, następnie dodać miękkie masło i zmieszać.
2. Gotową masą wykładać dno tortownicy i jej boki na około 2-3 cm.
3. Schłodzić w lodówce około 20-30 minut
4. Do masy kajmakowej czekoladowej dodać odrobinę whisky, dokładnie wymieszać,
5. Wykładać na spód i schłodzić około 3-4 godziny w lodówce, bądź około 30 min do 1 godziny w zamrażalniku.
6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany
7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu.
8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta  i dekorować startą deserową czekoladą.

Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem do zamrażalnika bądź na kilka godzin do lodówki. Można jednak jak widać po nas jeść je od razu po przygotowaniu będzie równie smaczne, chłodzenie jest jednak potrzebne by śmietana miała bardziej zwięzłą konsystencję:)

Smacznego :)





Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V