Wyszukaj

wtorek, 3 marca 2015

Pianka z buraczków


Pianka jest mięciutka, delikatna i jest idealnym daniem samym w sobie, przystawką, bądź dodatkiem do mięs, szczególnie kaczek :) Polecam.

Składniki:
( na 3-4 porcje)

  • 0,5 kg buraków
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 5 jajek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru
Do dekoracji:
  • cytryna
  • świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Buraki ugotuj na miękko, następnie po ostudzeniu zmiksuj blenderem. Dodaj śmietanę, jajka, cytrynę, sól, pieprz i odrobinę cukru i zmiksuj wszystko dokładnie przy pomocy miksera. 
Kokilki posmaruj masłem i wlej do nich masę buraczkową. Wstaw do piekarnika.

Piec: około 30-45 min w temperaturze 180 stopni.

Uwaga: Jeśli chcesz by pianki były delikatniejsze: kokilki ustaw na blasze do połowy wypełnionej wodą (gorąca kąpiel).

Smacznego :)