Wyszukaj

niedziela, 15 marca 2015

Brukselka z prażonymi orzechami


Szybciutkie i pyszne brukselki na zdrowy obiad lub kolację. Polecam serdecznie wariacje różnych rodzajów orzechów, a w szczególności zastąpienie orzechów laskowych włoskimi. Każda opcja jest dla mnie bardzo pyszna, ale ponieważ od swojej mamy zawsze dostaje ogromną ilość orzechów laskowych to one dziś u mnie pojawiły się na talerzu w doborowym towarzystwie brukselki.

Składniki:
(na 2 porcje)

  • brukselka około 20-30 sztuk
  • orzechy laskowe- 2 małe garstki 
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oliwy z oliwek lub odrobina masła
Przygotowanie brukselki przed gotowaniem:

1. Umyć brukselkę. Następnie odcinać ich końcówki, tak by zostały same główki.


 2. Każdą brukselkę nacinamy na krzyż od spodu główki, by szybciej się gotowała.


3. Nalać wody do dużego rondelka bądź na patelnię. Pamiętać by ustawiać brukselkę nacięciem ku dołowi na gotującą się wodę- bądź ostrożna/y by się nie poparzyć. Gotować tak brukselkę przez parę minut na małym ogniu aż brukselka zmięknie- najlepiej pod przykryciem.


Przygotowanie: 

1. Ugotować brukselkę na miękko.
2. Orzechy laskowe posiekać na drobno
3. Uprażyć orzechy na małym ogniu.
4. Ugotowaną brukselkę przełożyć do orzechów, dodać pieprz i sól oraz masło bądź oliwę i wymieszać wszystko dokładnie. 

Podawać na ciepło lub zimno w zależności od upodobań. Ja wybrałam opcję na ciepło :)



Smacznego :)