Wyszukaj

niedziela, 8 marca 2015

Sernik czekoladowy




Składniki:
(na tortownicę 18-22 cm)

  • 180-200 g herbatników w czekoladzie- mogą być digestive.
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 600-700 g sera twarogowego- mielonego przynajmniej 2 razy (bądź gotowego z wiaderka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 tabliczka czekolady deserowej, stopiona w kąpieli wodnej z odrobiną mleka i ostudzona.
  • (jeśli chcesz by sernik był bardziej czekoladowy dodaj jeszcze jedną tabliczkę)
  • 2 -3 jajka, w zależności od ich wielkości
do dekoracji:
  • cukier puder
  • suszone wiśnie i truskawki, starte na czerwony puder


Przygotowanie:


1.Ciasteczka pokruszyć na proszek i dodać do nich miękkie masło. Wymieszać, po czym ułożyć na spodzie tortownicy. Delikatnie przygnieść dłonią na całej powierzchni.
2. Przygotować masę serową: wymieszać wszystkie składniki Najpierw ser, cukier i wanilię. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę. Na końcu dodać jajka, Po jednym nadal miksując. Aż do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
3. Wyłóż masę serową na spód.


Piec: 55-65 min w temperaturze 160-170 stopni.

Ciasto ostudzić, następnie włożyć do lodówki. Trzymać co najmniej 3-4 godziny w lodówce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem a następnie czerwonym pudrem z suszonych owoców.

Smacznego :)