Wyszukaj

środa, 4 marca 2015

Sernik z wiśniami bez pieczenia






Gdy podczas malowania najdzie ochota na coś słodkiego, nie ma przeproś. Sięgamy wtedy po nasze ukochane serniki bez pieczenia. Receptura wykonania jest ekspresowa, bo zajmuje nam 15-20 minut. Zaś kiedy serniczek spokojnie się chłodzi w lodówce, my kończymy nasze prace. Nie ma to jak upiec 2 dzieła na jednym ruszcie. Do dzieła Kochani:

Składniki:
( tortownice od 22 do 18 cm średnicy)

  • 125 g pokruszonych ciasteczek herbatników
  • 20-35 g miękkiego masła
  • 500 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku ze świeżej cytryny
  • 250 g śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek kajmaku
  • 1/4 tabliczki deserowej czekolady
Dekoracja:
  • pokruszone na puder suszone wiśnie
  • syrop ze świeżymi lub mrożonymi wiśniami
  • gałązka świeżej mięty- opcjonalnie



Przygotowanie:

1. Herbatniki pokrusz. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. Dodaj ciepłe masło do herbatników. Wymieszaj do otrzymania jednolitej masy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj ją do masy ciasteczkowej- dokładnie wymieszaj. Masę ciasteczkową przełóż do tortownicy, rozprowadź na cały spód, delikatnie przyciśnij i włóż do lodówki.
2.Pora na masę serową. Ser wymieszaj z cukrem, wanilią i sokiem z cytryny do otrzymania gładkiej masy. Delikatnie ubij śmietanę i dodaj ją do serowej masy.
3. Połóż  kajmak na spodzie ciasteczkowym następnie połóż masę serową.
4. Chłodź 3-4 godziny, bądź najlepiej przez całą noc. 
5. Gdy sernik jest schłodzony posyp go pudrem z suszonych wiśni. A następnie polej syropem wiśniowym i rozłóż całe owoce na wierzch. 
6. Syrop wiśniowy otrzymasz podgrzewając wiśnie na małym ogniu, dodaj 10 ml wody i 2-3 łyżki cukru. Gotuj aż syrop odrobinę zgęstnieje, może to potrwać 15-25 min. Bądź cierpliwa :) Zdejmij wiśnie w syropie z ognia poczekaj aż się ochłodzą i polej nimi wierzch ciasta. Dekoruj gałązką świeżej mięty.

Smacznego :)