Wyszukaj

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Zimowa herbata z pomarańczą i suszonymi jabłkami







Za oknem śnieg, a my myślimy tylko o tym żeby się ogrzać. Czemu więc zima ma kojarzyć się z uciążliwym zimnem i nieprzyjemnościami. Lepiej myśleć pozytywnie i skoncentrować na drobnej przyjemności jaką daje nam ta nieokrzesana i uszczypliwa pora roku. Przedstawiamy wam dzisiaj taką małą przyjemność: Zimową herbatkę o intensywnym i aromatycznym smaku. Herbata ta jest z dużą dawką zdrowych i przepełnionych witaminami owoców, których wspomniany powyżej 'aromat'dopełniają przyprawy korzenne. A oto przepis, bo po co czekać dłużej na to co dobre:

Składniki:

  •  pół pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 4 plasterki suszonego bądź świeżego jabłka
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska cynamonu (opcjonalnie szczypta cynamonu w proszku)
  • odrobina startego świeżego imbiru (opcjonalnie szczypta imbiru w proszku)
  • 5 torebek herbaty czarnej (może być również 2-3 łyżki herbaty czarnej sypanej-należy jednak uważać ponieważ herbata sypana jest znacznie bardziej intensywna w smaku)
  • około 3-4 szklanki wody
Przygotowanie:

W garnuszku nastawiamy wodę. Do gotującej się wody dodajemy plasterki jabłka i gotujemy je przez moment (suszone aż do momentu kiedy napiją się wody i napuchną, świeże przez 2-3 minuty). Następnie dodajemy pomarańczę, imbir, cynamon oraz gwiazdkę anyżu. Gotujemy do momentu aż jabłka zmiękną a pomarańcza troszkę wypłowieje. Następnie dodajemy herbatę i gotujemy jeszcze przez przez około 1-2 minuty.

Herbata jest bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i pięknie pachnie :)

Dla kochających słodkości, polecamy osłodzić herbatę odrobiną miodu


Smacznego :)