Wyszukaj

wtorek, 3 marca 2015

Koty na dachu - babeczki czekoladowo-kokosowe z piankami marshmallow


Zima, zima i prawie po zimie. Zamiast śniegu, mamy deszcz, ciepłe dni zbliżają się wielkimi krokami, a ja znalazłam zdjęcia z czasów zamierzchłych gdy jeszcze mieszkało się po studencku. A zdjęcia są z babeczkami czekoladowymi gdzie bazą jest mleko kokosowe i kakao, a wierzch zdobią mięciutkie pianki i wiórki kokosowe.  Zapraszam Was do spróbowania kotków na dachu.


Składniki:


  • 150 g masła
  • 300 g drobnego cukru
  • 3 jajka roztrzepane
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 225 mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g kakao
Uwaga: jeśli zapragniesz babeczek o bardziej kokosowym smaku, nie dodawaj kakao, zastąp go większą ilością mąki i odrobiną aromatu kokosowego. (Na zdjęciach babeczki z i bez kakao)

do dekoracji:

  • pianki marshmallow
  • grubo siekana deserowa czekolada
  • orzechy włoskie- opcjonalnie
  • pół tabliczki rozpuszczonej mlecznej czekolady



Przygotowanie:

Ucieraj w misce masło z cukrem, aż powstanie miękka, kremowa masa. Dodaj jajka oraz mleko kokosowe. Dosyp mąkę, sól, sodę oraz kakao i dobrze wymieszaj.

Wypełnij masą papilotki.

Piec: 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu babeczek, pora na ich dekorację. Maczamy babeczki w miseczce z roztopioną czekoladą, a następnie posypujemy je wiórkami kokosowymi. Na wierzchu układamy pianki i kawałki czekolady deserowej, Możemy dodać również orzechy włoskie.



Smacznego:)